torstai 7. heinäkuuta 2016

Se ol ko se ol


Kotiseutu on meille rakas sen tähden, että me tunnemme sen tarkemmin kuin minkään muun seudun. Sitä enemmän voimme sitä rakastaa, kuta paremmin tunnemme sen entisyyden ja nykyisyyden. Näin kirjoitettiin Euran Nuorisoseuran Säde -lehden numerossa 3 vuonna 1912.

Mitä on Satakunta ja satakuntalaisuus? Tätä kysymystä pohdin Satakunnan Museon Satakunta-arkistossa, jossa vietin viimeiset puolitoista kuukautta Satakunnan Nuorisoseurojen liiton kokoelmaa tutkien ja keräten materiaalia tulevaan uudistettuun perusnäyttelyyn. Satakunnan Nuorisoseurojen liiton kokoelmaa on kartutettu erilaisin kotiseutua koskevin keräyksin ja kirjoituskilpailuin 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Satakunta-arkistoon aineistoa on kertynyt kaksi hyllyriviä. 

Satakunnan Nuorisoseurojen liiton aineisto kätkee ja kansiensa väliin Satakuntaa satakuntalaisuutta. 


Pääpainona kokoelmassa on aineeton kulttuuriperintö, joten Satakuntaan ja satakuntalaisuuteen minulla oli mahdollisuus tutustua erilaisten muisteluiden, tarinoiden, kertomusten, tutkimusten, sananparsien, uskomusten, henkilöiden ym. kautta, josta kaikista herkullisimmat valokuvasin talteen uudistettua perusnäyttelyä ajatellen. Tehtävä ei ollut helppo, sillä melkein jokainen tarina tai muisto istui tulevan uudistetun perusnäyttelyn valikoituihin teemoihin. Vaikka karsintaa tein paljon, silti aineistoa kertyi monen verkkokansion verran. 

Oman haasteensa arkistotyöhön toi erilaisten vanhojen käsialojen tulkinta. 



Aineistosta löytyy myös piirustuksia. Suurin osa valokuvista on puolestaan siirretty Satakunnan Museon valokuva-arkistoon. 

Satakuntalaisuudesta opin esimerkiksi, että tarina euralaisten Suuresta nenähistoriasta kertoo euralaisesta ylpeydestä tai että sanonta ”kyllä piru oot jos Porist oot, mut koko perkele jo Kokemäeltä” kertoo yhden tulkinnan mukaan satakuntalaisten hevosmiesten rajuista yhteenotoista maakunnan kapeilla teillä viime vuosisadan puolella.  Lisäksi Satakunnan pitäjistä löytyi omat voimamiehensä, maanraivaajansa, kansanparantajansa, nyplääjät ja ryijyntekijät ja juhlia osattiin karhunkaato- ja kalajuhlissa. Satakunnan Museon tuleva uusi perusnäyttely tulee olemaan näyttely Satakunnasta ja satakuntalaisuudesta, jossa ihmisyys on läsnä.

Satakuntalainen sananlasku kuuluukin, Se ol ko se ol.

Hanna, kesäpestiläinen